Informatii

Spuma poliuretanica vs alte materiale

Izolatia termica cu spuma poliuretanica este cea mai inteligenta solutie pentru economosirea energiei oferindu-vă in acelasi timp un mai mediu mai sănătos prin reducerea afluxului de poluanți și alergeni în aer liber.
Spuma poliuretanică nu permite pătrunderea prafului, a alergenilor și a poluanților în casa dumneav’74oastră, oferind un mediu mai curat pentru familia dumneavoastră.
Spuma poliuretanică cu celulă închisă acționează ca o barieră fonică, pe când vata minerală nu are această calitate.
Spuma poliuretanică nu permite acumularea de umezeală sau mucegai, spre deosebire de vata minerală.
Deși spuma poliuretanică este mai costisitoare inițial, aceasta are o durată de viață mult mai mare, și este o izolație mult mai eficientă. Spuma poliuretanică are o durată de viață de mai bine de 80 de ani în medie, în timp ce vata minerală durează între 10-25 de ani, cu condiția de a sta uscată.
Spuma poliuretanică reduce semnificativ facturile de întreținere.
Spuma poliuretanică poate fi instalată în cele mai mici și înghesuite spații ale casei tale, pe când plasarea vatei minerale în astfel de spații este dificilă.
Vata minerală își pierde proprietățile termince în timp, pe când spuma poliuretanică își menține calitățile pe întreaga durată de viață.

Caracteristici si beneficii

Puternic izolator
Izolarea prin spuma poliuretanica cu celula închisa este mult mai eficienta decât metodele tradiționale precum vata minerala sau celuloza. Întrucat spuma își mărește volumul, sigilează complet zona pe care este aplicata.
Economisire de energie
Datorită calităților foarte bune de izolare, spuma poliuretanică reușește să reducă considerabil cheltuielile cu energia sau gazul. Spuma poliuretanică poate reduce cu peste 50% prețul facturilor de întreținere, spre deosebire de metodele clasice de izolație care aduc o reducere a prețului utilităților de până la 30%.
Etanșare perfectă
Una dintre trăsăturile cele mai dorite ale spumei poliuretanice este etanșeitate perfectă, aceasta reușind să sigileze perfect spațiul în care este aplicată,umplând orice gol sau crăpătură. Curenții de aer ce scapă prin izolație sunt în general motivul facturilor prea mari cu utilitățile. Spuma poliuretanică reușește să creeze un sigiliu atât de puternic încât este de 24 de ori mai eficient la blocarea infiltrațiilor de aer decât celelalte tipuri de izolație.
Barieră pentru umezeală
Găurile și crăpăturile din pereți pot lăsa să pătrundă mai mult decât aerul. Apa și umezeala se pot infiltra prin astfel de crăpături, dacă nu au fost etanșate corect. Izolația din spumă poliuretanică este impermeabilă, acest lucru însemnând că nu va permite pătrunderea apei sau a umezelii. De asemenea aceasta nu absoarbe deloc apa precum alte materiale de izolație.
Nu favorizează apariția mucegaiului
Pe lângă faptul că nu reține apa, componentele spumei poliuretanice nu reprezintă o sursă de hrană pentru mucegai sau bacterii. Casele care au izolație din spumă poliuretanică sunt mult mai bine protejate împotriva mucegaiului.
Durată de viață foarte mare
Substanțele care compun spuma poliuretanică îi permit acesteia să aibă o durată de viață practic infinită. Acest lucru permite ca izolația să rămână neschimbată ani la rândul fără a fi nevoie de o nouă izolație. Investiția în spuma poliuretanică îți va permite să îți recuperezi banii cheltuiți inițial, și să economisești pe termen lung, datorită abilității acesteia de a performa la nivel optim pe o perioadă extrem de lungă.
Alegerea potrivită pentru sănătatea familiei tale
Etanșând foarte bine, spuma poliretanică nu va permite pătrunderea alergenilor din afară în interiorul casei dumneavoastră, astfel păstrând un aer mult mai curat în interior. De asemenea spre deosebire de alte materiale de izolare odată fixată spuma nu va degaja gaze toxice, cum degajă spre exemplu vata de sticlă din cauza formaldehidei.

Celula inchisa vs celula deschisa

În ultimul timp sunt din ce în ce mai multe situaţiile în care doritorii de izolatii termice cu spumă poliuretanică nu ştiu ca aceasta poate să fie de două tipuri: cu celulă închisă şi cu celulă deschisă. Diferenţele dintre aceste două tipuri de spumă sunt majore şi ignorarea lor vă poate pune în postura de a vă parea rău pentru alegerea facută, voluntar sau nu.
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă se folosește intens în țările cu ierni blânde. Toți producătorii de materie primă nu o recomandau la început pentru aplicare la tipul de climat din România. Cerințele pieței „de ieftin și mult” și „orientarea spre vânzări” au facut ca spuma poliuretanică cu celulă deschisă să fie vândută și aplicată fără informări prealabile.
Densitate:
Celula deschisă 8 -16 kg/m3 Vs. Celula Închisă 30 – 60kg/m3
Datorită desității mari spuma poliuretanică cu celulă închisă:
rigidizează contrucțiile de lemn, intră în toate spațiile dintre scânduri, în toate crăpăturile și le astupă;
se poate aplica pe pardoseli;
Conductivitate termică:
Celula deschisă 0.036 – 0.042W/mK Vs. Celula Închisă 0.022 – 0.0428W/mK
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă are o protecție termică net inferioară. Conductivitatea termică calculată la un indice relativ de umiditate la 20% este același ca la variantele clasice de izolație. Spuma poliuretanică cu celulă închisă este cel mai bun izolator termic după criteriile preț, eficacitae termică  și durată de viață.
Coeficient de izolare fonică:
Celulă Deschisă 0.44 Vs. Celulă Închisă 0.33
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă este un foarte bun izolator fonic. O aplicăm cu succes pentru izolarea sălilor de concerte, a restaurantelor sau a barurilor de la parterul blocurilor, la izolarea pereților comuni dintre spaţiile industriale şi birouri. La o grosime de 7.6cm absoarbe aproape 1/2 din intensitatea sunetului în funcţie de frecvenţa acestuia. Spuma poliuretanică cu celulă închisă izolează fonic destul de bine, dar nu la fel ca cea cu celulă deschisă. La o grosime de 7.6cm absoarbe aproape 1/3 din intensitatea sunetului în funcție de frecvenţa acestuia. Datele prezentate mai sus sunt valabile pentru materialele folosite de Izolația Termopol, acestea fiind testate de laboratoare independente de producător sau aplicator.
Comportamentul la umiditate:
Celula deschisă reține umiditatea! Vs. Celula Închisă nu este permeabilă!
Spuma cu celulă deschisă se comportă exact ca un burete și reține umiditatea. Ea trebuie protejată cu o folie anti-condens. Vaporii din aer trec prin spumă şi se condensează pe lemn sau pe suportul pe care s-a aplicat spuma. În timp umiditatea va avea un efect nedorit asupra acoperişului şi va îngreuna structura. O izolație în care intră apa devine inutilă (apa este un foarte bun conducător termic) și devine un pericol pentru sănătate prin crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea micro organismelor.

Descriere procedura tehnica

Procedeul de izolare cu spumă poliuretanică constă în aplicarea prin pulverizare cu dispozitive de înaltă presiune, pe suprafaţa de izolat, a spumei de poliuretan preparată la faţa locului în instalaţii speciale, mobile.
Spuma de poliuretan se formează ca rezultat al reacţiei chimice între două componente lichide (poliol şi izocianat), încălzite şi aduse separat în jet, unde se amestecă în raport de 1:1, în volum. Amestecul de spumă se pulverizează pe suprafaţa suport. În funcţie de grosimea izolaţiei care urmează să fie realizată, se aplică un singur strat sau mai multe straturi suprapuse de spumă.
Amestecul aplicat se întăreşte în aproximativ 4 minute, formând un strat izolant de spumă rigidă de poliuretan.
Spuma rigidă, realizată cu acest procedeu, este un material pe bază de poliuretan, termo, fono şi hidroizolant, duro-plastic, cu structură celulară predominant închisă (având peste 90% celule închise)
Procedeul de izolare in situ utilizează sistemele de pulverizare cu izocianat tip Desmodur 44V20L şi poliol Baymer Spray 145 sau Baymer Spray 150 produse de concernul german Bayer – Divizia Bayer Material Science/Covestro. Elementele componente lichide ale spumei de poliuretan sunt:
componenta A: care este un amestec de polioli, agent de umflare tip HFC, catalizatori şi stabilizatori;
componenta B: izocianat H, care este o grupare de difenil-metan-diizocianat (MDI).
Spuma rigidă de poliuretan, realizată in situ, poate avea grosimi diferite, conform prevederii proiectului de execuţie a lucrării de izolare. Grosimea unui strat de spumă este cuprinsă între 10 şi 25 mm. Izolarea cu spumă rigidă din poliuretan se realizează în maxim cinci straturi succesive. Procedeul permite realizarea izolării termice şi fonice şi impermeabilizarea, in situ, a construcţiilor, într-o singură operaţiune. În situaţii în care izolaţia se aplică la exterior şi rămâne expusă agenţilor atmosferici şi radiaţiilor solare, ea se protejează cu vopsea rezistenta la U.V. sau poliuree.
Suna!!!