Celula inchisa vs celula deschisa

În ultimul timp sunt din ce în ce mai multe situaţiile în care doritorii de izolatii termice cu spumă poliuretanică nu ştiu ca aceasta poate să fie de două tipuri: cu celulă închisă şi cu celulă deschisă. Diferenţele dintre aceste două tipuri de spumă sunt majore şi ignorarea lor vă poate pune în postura de a vă parea rău pentru alegerea facută, voluntar sau nu.

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă se folosește intens în țările cu ierni blânde. Toți producătorii de materie primă nu o recomandau la început pentru aplicare la tipul de climat din România. Cerințele pieței „de ieftin și mult” și „orientarea spre vânzări” au facut ca spuma poliuretanică cu celulă deschisă să fie vândută și aplicată fără informări prealabile.

Densitate:
Celula deschisă 8 -16 kg/m3 Vs. Celula Închisă 30 – 60kg/m3
Datorită desității mari spuma poliuretanică cu celulă închisă:

  • rigidizează contrucțiile de lemn, intră în toate spațiile dintre scânduri, în toate crăpăturile și le astupă;
  • se poate aplica pe pardoseli;

Conductivitate termică:
Celula deschisă 0.036 – 0.042W/mK Vs. Celula Închisă 0.022 – 0.0428W/mK
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă are o protecție termică net inferioară. Conductivitatea termică calculată la un indice relativ de umiditate la 20% este același ca la variantele clasice de izolație. Spuma poliuretanică cu celulă închisă este cel mai bun izolator termic după criteriile preț, eficacitae termică  și durată de viață.

Coeficient de izolare fonică:
Celulă Deschisă 0.44 Vs. Celulă Închisă 0.33

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă este un foarte bun izolator fonic. O aplicăm cu succes pentru izolarea sălilor de concerte, a restaurantelor sau a barurilor de la parterul blocurilor, la izolarea pereților comuni dintre spaţiile industriale şi birouri. La o grosime de 7.6cm absoarbe aproape 1/2 din intensitatea sunetului în funcţie de frecvenţa acestuia. Spuma poliuretanică cu celulă închisă izolează fonic destul de bine, dar nu la fel ca cea cu celulă deschisă. La o grosime de 7.6cm absoarbe aproape 1/3 din intensitatea sunetului în funcție de frecvenţa acestuia. Datele prezentate mai sus sunt valabile pentru materialele folosite de Izolația Termopol, acestea fiind testate de laboratoare independente de producător sau aplicator.

Comportamentul la umiditate:
Celula deschisă reține umiditatea! Vs. Celula Închisă nu este permeabilă!

Spuma cu celulă deschisă se comportă exact ca un burete și reține umiditatea. Ea trebuie protejată cu o folie anti-condens. Vaporii din aer trec prin spumă şi se condensează pe lemn sau pe suportul pe care s-a aplicat spuma. În timp umiditatea va avea un efect nedorit asupra acoperişului şi va îngreuna structura. O izolație în care intră apa devine inutilă (apa este un foarte bun conducător termic) și devine un pericol pentru sănătate prin crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea micro organismelor.

Suna!!!